Det er blevet mere almindeligt for danske par at gå til parterapi. Faktisk er der opstået stor efterspørgsel efter parterapeuter rundt omkring i landet, da mange ønsker at investere i parforholdet.

Men hvad er parterapi egentlig, hvordan foregår det, og hvilke par begynder til det? Få svaret her.

Hvad er parterapi – og virker det?

Parterapi handler primært om kommunikation. I stedet for at klare problemer på egen hånd, kan en terapeut hjælpe parret med at komme på rette spor. Nogle gange er det nemlig rart med et professionelt indblik, og det kan give nogle konstruktive råd, der forbedrer dynamikken i forholdet.

Mange par vælger at søge terapi, da de enten har problemer, som skal løses – eller også fordi de ønsker at være på forkant, og fordi de kan se fordelene ved parterapi. Der kan for eksempel være for at forebygge problemer og for at få talt ud om tingene.

Parterapi hjælper nemlig rigtigt meget på kærlighedslivet. Kommunikationsproblemer kan løses, hvis der sættes fokus på dem i tide. Mange par vælger også parterapi for at få et bedre sexliv og for at blive bedre til at vise omsorg i forholdet.

Sagen er den, at det virker for nogle par, mens det ikke virker for andre. Hvis et par er ambitiøse omkring at løse deres problemer og ønsker at bygge et godt grundlag for forholdet, så virker parterapi rigtigt godt. Omvendt er der ikke den store effekt, hvis begge parter i forholdet allerede har givet op. Parterapi virker altså, når parret er interesseret – men selv i tilfælde af endt forhold kan en parterapeut hjælpe jer med at komme godt videre og slippe af med dårlige følelser. Undersøgelser viser samtidig, at mere end 70% oplever positive vedvarende effekter efter at have modtaget parterapi.

Hvordan foregår parterapi?

Mange er nysgerrige omkring, hvordan parterapi egentlig foregår. Og det varierer selvfølgelig lidt, alt efter hvilke problemer der skal løses, samt hvordan hver enkelt parterapeut opererer. Derfor er der ingen faste trin. Hvert forhold er forskelligt og bør behandles således.

Generelt kan du dog forvente, at parterapi mest handler om kommunikation. Det handler om at opnå forståelse. Til selve sessionerne er der samtale mellem parret og terapeuten. Uden for sessionerne er der frivillige opgaver og øvelser, som parret kan lave.

I en session tales der altså om følelser og adfærd. Men der er også undervisning. Dygtige parterapeuter har erfaret lidt af hvert, og er i fin stand til at lære fra sig – både ud fra uddannelse og reelle erfaringer. Nogle sessioner er med begge partnere til stede, mens man andre gange kan vælge at have individuelle sessioner med parterapeuten.

Er du mere nysgerrig omkring detaljerne ved parterapi? Her kan du læse mere >>>

De fleste par vælger at starte med en enkelt session. Herefter er det ret almindeligt at fastsætte en fast rutine med terapeuten. Det kan for eksempel være med en session om ugen, eller en om måneden, alt efter behov. Ved hver session kan man tage fat på nye ting og gradvist lave forbedringer i forholdet. Der kan holdes status på tingene, så at sige.

Så hvordan foregår parterapi? Det varierer meget, men det vigtigste er, at der er fokus på forholdet og på samtalen.

Populært blandt danske par

Parterapi har gode effekter blandt de par, som er villige til at tage forholdet seriøst. Og det er der heldigvis mange der er: Derfor er parterapi et felt, som har opnået stor fremgang over de seneste par år.

Flere og flere danske par vælger at søge om terapi, hvilket sådan set er meget forståeligt. Tidligere blev det set som lidt af et tabu at gå til parterapi, da det blev anset som en sidste løsning. I dag kan parterapi stadig bruges som en sidste løsning – nogle parterapeuter formår at redde forhold som er helt på kanten – men det bruges også meget forebyggende. Det har vist sig at fungere for mange par, så parterapi er langsomt blevet mere almindeligt, og i dag kan man endda være fræk at påstå, at det er blevet populært. I hvert fald er der flere par end nogensinde, som vælger at booke sessioner hos en terapeut.

Nemt at finde parterapeut

En grund til populariteten er nok også, at det er nemmere end nogensinde at finde en parterapeut. Ligesom med almindelig coaching er der flere dygtige folk, der er begyndt at specialisere sig med parterapi.

Især i de større byer er det nemt at finde en terapeut. Men internettet har også gjort det muligt at få terapi over videochat. På den måde kan et par altså tale med en terapeut uanset hvor de bor. Det bringer fleksibilitet med sig, og det gør det muligt for par i hele landet at søge terapi.

Vi kan altså fastslå, at parterapi er kommet for at blive. Det har vist sig at fungere for mange danske par, og det kan være værd at prøve, hvis du og din partner ønsker forbedringer i forholdet.